Monday, May 29, 2023

Καληράχη - Σκάλα Καληράχη

Ένα από τα παλιότερα χωριά της Θάσου. Η ορεινή Καληράχη χτίστηκε όταν οι κάτοικοι εγκατέλειψαν το παλιό χωριό "Κακή Ράχη" τα χρόνια που πια είχε εξαλειφθεί ο κίνδυνος από τους πειρατές.

kalirachi1 Βρίσκεται σε μια πολύ όμορφη θέση στις πλαγιές του λόφου, ανάμεσα σε ελαιόδεντρα. Τα σπίτια είναι χτισμένα με την παραδοσιακή Θασίτικη αρχιτεκτονική, ενώ χαρακτηριστικά είναι τα στενά φιδωτά δρομάκια του χωριού (δύσκολα χωράει ένα αυτοκίνητο) που είναι ιδανικά για περπάτημα. Σίγουρα είναι ένα από τα πιο όμορφα και γραφικά χωριά της Θάσου.

Το κλίμα είναι ξηρό και γλυκό, χειμώνα καλοκαίρι. Εδώ μπορείτε να επισκεφτείτε το Λαογραφικό μουσείο που υπάρχει. Στεγάζεται σε ένα πολύ όμορφο διατηρητέο αρχοντικό που χτίστηκε το 1880 και φιλοξενεί πολλούς λαϊκούς θησαυρούς του νησιού.

Σε απόσταση 2,5 - 3 χιλιομέτρων, δίπλα στη θάλασσα είναι χτισμένη η Σκάλα Καληράχη. Αρχικά, όπως όλες οι Σκάλες στο νησί, ήταν μικρά παραθαλάσσια καλύβια, ενός δωματίου, που χρησίμευαν για να προστατεύουν

kalirachi2 τις βάρκες τους και τα ψαρικά τους σύνεργα οι ψαράδες της περιοχής, και κατά δεύτερον ως βραχύβιος τόπος διαμονής κατά την διάρκεια της ελαιοκομιδής. Αργότερα, και με την αύξηση του τουρισμού, χτίστηκαν σπίτια που πια αποτελούσαν μόνιμες κατοικίες. Ο οικισμός αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα κατά μήκος του κεντρικού δρόμου που διατρέχει όλο το νησί.

Σήμερα δεν υπάρχει ιδιαίτερη ξενοδοχειακή υποδομή στην Καληράχη, υπάρχουν όμως αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια καφέ και ψαροταβέρνες. Τα τελευταία χρόνια ο λιμενοβραχίονας μεγάλωσε για να μπορεί να δένει το ιπτάμενο δελφίνι της γραμμής που ξεκινάει από την Καβάλα και φτάνει μέχρι τον Ποτό (Το δρομολόγιο αυτό δεν εκτελείται τον τελευταίο καιρό και μάλλον δεν θα ξαναγίνει διότι δεν συμφέρει οικονομικά τις ναυτιλιακές εταιρίες). Επίσης έγινε μια μικρή μαρίνα για να προστατεύονται από τους αέρηδες οι βάρκες των ψαράδων, ωστόσο (πάντα κατά την άποψη του γράφοντα) έγινε ένα μικρό περιβαλλοντολογικό έγκλημα: κομμάτι της παραλίας με τα βότσαλα, από την πλατεία του χωριού και για περίπου 300 μέτρα καταστράφηκε για να φτιαχτεί χωματόδρομος που σκοπό είχε να προστατέψει από την θάλασσα κάποιες καλύβες και σπίτια. Σίγουρα μια πιο εμπεριστατωμένη και όχι τόσο βιαστική μελέτη θα μπορούσε να έχει το ίδιο αποτέλεσμα χωρίς την αισθητική τραγωδία που συντελέστηκε...

Στην έξοδο του χωριού, προς τα Λιμενάρια, βρίσκεται ο μικρός οικισμός "Κλίσμα", φημισμένος για την καταπληκτική παραλία με στρογγυλά βότσαλα, και τις καλές ταβέρνες με πολύ καλούς μεζέδες και φρέσκο ψάρι.

Βγείτε από το ξενοδοχείο σας και τριγυρίστε στο νησί! Η Καληράχη είναι μια περιοχή που θα σας ανταμείψει!!!

kalirachi3 kalirachi4 kalirachi5 P4201212

ΠΗΓΗ: thassos-island.gr

  • P4201212
  • kalirachi1
  • kalirachi2
  • kalirachi3
  • kalirachi4
  • kalirachi5